• Mobiel Erfgoed Centrum

Een terugblik op 2017 en op naar 2018!

Wij wensen iedereen een geweldig 2018 toe! Het afgelopen jaar was een productief en succesvol jaar voor het Mobiel Erfgoed Centrum. Het voornaamste doel was om Mobiel Erfgoed op een duurzame manier te behouden en de verschillende sectoren van Mobiel Erfgoed te helpen professionaliseren en op de kaart te zetten, aan de hand van het project ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts’.

Om 2017 goed te beginnen stond onze partner ‘Dutch Car Restorers’ op de beurs InterClassics in Maastricht.

Ook in 2018 (11 tot 14 januari) waren wij met DCR en andere partners aanwezig zijn om de aandacht te vragen voor manieren waarop oldtimers op een duurzame manier onderhouden kunnen worden, bijvoorbeeld door middel van een anti-pingel systeem voor benzinemotoren. Verder staat ook het behoud van dit vakmanschap centraal.


De maand daarop stonden de studenten en de begeleiding van de Hogeschool Rotterdam samen met onze partners ‘DEOdrive’ en ‘Accenda’ in de schijnwerpers. Zij waren maandenlang druk bezig om de klassieke Citroen HY-bus (1972) om te bouwen naar een volledig elektrische Foodtruck. In februari was het moment daar, de RDW-keuring. Natuurlijk slaagde de bus met vlag en wimpel. Dit was het moment dat de bus officieel de weg op mocht voor ‘Ma Guise Catering’ en in gebruik genomen mocht worden. Vanaf dit moment kunnen de studenten blijven testen hoe deze klassieker in de praktijk presteert.In maart hadden we een ander mooi moment te vieren. ‘Flexsol Solutions’ had toen gezorgd voor straatverlichting op zonne-energie langs het water van de Eem. Met deze speciale technologie hebben zij gebogen zonnepanelen ontworpen. Deze kunnen rond een lantarenpaal of zelfs in een mast, verwerkt worden. In 2018 wordt verwacht dat zij een demonstratie kunnen geven van deze technologie; maar dan verwerkt in dakpannen. Beide technieken bieden een fraaie toepassing voor, bijvoorbeeld, duurzamere Erfgoedhavens.


Daarna waren veel van onze partners uit het project Clean & Future Proof Mobility Concepts, aanwezig op de Europa om de Hoek Kijkdagen. Bij het Maritiem Museum konden bezoekers een hapje eten uit de elektrische HY-Foodtruck en kennis maken met de innovatieve ideeën om Mobiel Erfgoed te behouden. Zoals een boot met een brandstofcel (h2) generator van 'DEOdrive', in plaats van een vervuilende motor, die op termijn ook bruikbaar zal zijn voor garages en havens.

Ook was het ondersteunen van de bijeenkomsten voor de besturen van Nederlandse Erfgoed, - Museum-, en Historische havens een belangrijk project. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de veranderde wetgevingen besproken en is het Platform Erfgoedhavens Nederland (PEN) opgezet. Met als hoogte punt dat het MEC voor het PEN een website gemaakt heeft, met het doel om de leden te informeren en kennisdeling mogelijk te maken, waardoor de sector een stukje verder professionaliseren.


Naast Varend Erfgoed, oldtimers en innovatie, in 2017 was er ook aandacht voor Hippomobiel Erfgoed. Deze wagens en koetsen, die door paarden getrokken worden, waren tot nog toe een onbekend stuk Mobiel Erfgoed. Door op 30 september en 1 oktober het Hippisch Festival ‘Paard & Wagen’ te faciliteren en helpen organiseren, staat deze sector van Mobiel Erfgoed beter op de kaart.


Ook het Vliegend Erfgoed is niet vergeten dit jaar. In november maakte de KLM de laatste vlucht met de Fokker 70. Hiermee kwam een einde aan een lang Fokker-tijdperk, waar wij natuurlijk ook bij stil moesten staan.


Dit jaar, 2018, gaat het MEC verder met het ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts’-project. Hierin gaan we de aandacht leggen op de digitale portal voor de Mobiele Erfgoedsector en op de nieuwe producten, diensten en kennis die dit jaar ontwikkeld zullen worden.

Laat 2018 maar komen; 2018 Start!

18 keer bekeken

© 2019 Mobiel Erfgoed Centrum

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Bezoekadres: Westblaak 5C, 3012 KC Rotterdam

Postadres: Haringvliet 68, 3011 TG  Rotterdam

Contact: info@mobielerfgoedcentrum.nl