• Mobiel Erfgoed Centrum

FlexSol zorgt voor straatverlichting op zonne-energie

FlexSol Solutions (FlexSol) heeft ervoor gezorgd dat de roeivereniging Hemus aan de rivier de Eem, vanaf 30 maart, verlicht wordt door een nieuwe vorm van straatverlichting. Er zijn namelijk lantaarnpalen geïnstalleerd die volledig draaien op zonne-energie. Het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) onderzoekt samen met FlexSol de mogelijkheden die deze lantarenpalen creëren en de bruikbaarheid van deze vorm van flexibele zonnecellen voor mobiel erfgoed.


De lantaarnpalen werken door middel van een energiezuinige LED lamp die wordt gevoed door zonne-energie. Zonnecellen zijn normaliter erg broos. Vandaar dat ze tot nu toe alleen effectief energie op hebben kunnen wekken in grote, vlakke zonnepanelen. Maar het Nederlandse green-tech bedrijf FlexSol heeft een manier gevonden om de meest effectieve zonnecellen flexibel te maken. Zonnepanelen van FlexSol kunnen vanaf nu dus gebogen worden en zo in de mast zelf verwerkt kunnen worden.


De gemeente Amersfoort voor deze solar lichtmasten gekozen, omdat op de plek die verlicht moet worden, geen elektriciteitsnet ligt. Om normale lantaarnpalen neer te zetten zou er veel grond moeten worden opengelegd, zou er door een dijk gegraven moeten worden en de roeivereniging zou een tijd lang het makkelijkst bereikbaar zijn met een roeiboot. De solar lichtmasten besparen dus niet alleen op de elektriciteitsrekening, maar zijn ook goedkoper om te installeren. Zo kan Nederland duurzaam worden en ook nog steeds zuinig blijven.

58 keer bekeken

© 2019 Mobiel Erfgoed Centrum

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Bezoekadres: Westblaak 5C, 3012 KC Rotterdam

Postadres: Haringvliet 68, 3011 TG  Rotterdam

Contact: info@mobielerfgoedcentrum.nl