• Mobiel Erfgoed Centrum

'Klassiekers willen we rijdend houden'

Oldtimers zijn een van de eerste zaken waar men aan denkt bij de term ‘Mobiel Erfgoed’. Deze branche van Mobiel Erfgoed heeft een grote achterban met vele fanclubs, privéverzamelaars en behoudsorganisaties. Het is daarom logisch dat het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) zich inzet voor het behoud van klassiekers en daarom nauw samenwerkt met de Dutch Car Restorers (DCR).


“Wij zijn de overkoepelende organisatie van bedrijven actief op het vakgebied van de restauratie van carrosserie, techniek en interieur van oldtimers; wij vertegenwoordigen een belangrijk deel van de klassiekerbranche”, verklaart Remco van Rijn, Relatiebeheerder bij DCR. “Ik hou mij bezig met het dagelijkse contact met de restorers. Ik kijk o.a. waar wij de restauratiebedrijven bij kunnen helpen. ‘Wat hebben zij nodig?’ Dit kan heel breed zijn, zoals informatie welke nodig is voor restauratieprojecten, vragen op het gebied van wet- en regelgeving etc. Verder houd ik mij bezig met alle lopende projecten van DCR, zoals het project ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts”.


DCR staat ook voor een stukje innovatie, dat niets afdoet aan de waarde van de klassieker. Natuurlijk willen we de klassiekers met oorspronkelijke details, helemaal restaureren, maar we kijken wel naar manieren om de auto’s beter en duurzamer te maken. Hierdoor houdt je de auto’s ook op de weg. Zeker nu alles rondom ‘milieu’ hot is en er genoeg discussies zijn over de vervuildheid van de klassiekers. Klassiekers willen we rijdend houden.


Klassiekers worden nu gezien als vieze, stinkende en rokende auto’s, terwijl dat in de praktijk best mee valt. Toch zal je nu, als je met een klassieker de binnenstad in wilt, bijvoorbeeld omdat je daar woont, naar andere mogelijkheden zoeken. Bij klassiekers met elektrische motor is vaak gehoorde reactie: ‘Hoo dat kan niet!’ Toch moet je de ogen niet sluiten voor de ontwikkelingen die er zijn in de markt. Je ziet dat DCR-leden dan ook zeggen: ‘Dat is goed, maar dan passen we innovatie toe op nieuwe materialen en afstellingen van de motoren, dat kan beter en dat kan zuiniger.’ DCR moet, als klassiekerspecialist, de kennis en kunde én de partners in huis hebben om dat mogelijk te maken. Daarom doen wij mee met het ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts’ project.


Wat we nu ook proberen is om de oude en de nieuwe wereld een beetje bij elkaar te krijgen. Het is redelijk klassiek allemaal; het zijn natuurlijk klassieke auto’s, maar ook de wereld en de mensen daarin hebben een bepaalde visie. We ondersteunen en respecteren de bedrijven die zeggen: ‘Joh, wij blijven het op de oude manier doen’. Het is ook onze rol om onze leden te informeren over de mogelijkheden die in de ‘nieuwe wereld’ liggen voor de ‘oude wereld’. De portal waar je de informatie zou kunnen vinden zou super zijn. Het helpt de vaklieden vol liefde en passie bezig zijn met het restaureren van auto’s, om hun horizon te verbreden. Ik denk dat het juist goed is dat er een platform komt, waar de verschillende werelden bij elkaar komen.”

33 keer bekeken

© 2019 Mobiel Erfgoed Centrum

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Bezoekadres: Westblaak 5C, 3012 KC Rotterdam

Postadres: Haringvliet 68, 3011 TG  Rotterdam

Contact: info@mobielerfgoedcentrum.nl