• Mobiel Erfgoed Centrum

Waterstof en zonne-energie voor Varend Erfgoed

Voor havens en scheepswerven zijn ‘duurzaamheid’, ‘innovatie’ en ‘milieu’ belangrijke vraagstukken. In het project ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts’ van het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) zijn nieuwe concepten ontwikkeld die ook interessant zijn voor Varend Erfgoed. Onder andere, het toepassen van waterstof Fuel cells, gekromde zonnecellen en autonome laadstations.


Voor het opwekken van zero emissie energie zijn er voor het Varend Erfgoed diverse mogelijkheden, zoals: waterstof en elektra. Deze zuinige en schone energie biedt vele uitkomsten, zowel voor de erfgoedstukken zelf als voor de havens, scheepswerven en voor de bewoners en eigenaren van Varend Erfgoed.

Marcus Rolloos, directeur van DEOdrive, vertelt over zijn fuel cells op basis van waterstof: “Vaak zijn fuel cells nodig in off grid locaties, mobiliteit (24/7) en overal waar batterijen te zwaar zijn, het niet lang genoeg volhouden en/of te lang moeten opladen. Fuel cells geven instant power en leveren zero emissie elektriciteit. Dit is voor het Varend Erfgoed interessant voor het maken van boordstroom; dan hoeft de motor niet te draaien om het licht te laten branden. Ook richt DEOdrive zich op de ontwikkeling van power generatoren die de huidige generatoren in havens, die vaak op diesel draaien, kunnen vervangen. Zo wordt de haven echt zero emissie!”

Voor het opwekken van de energie voor schepen is ook de kracht van de zon een uitkomst. “In de scheepvaart komt men zelden rechte vlakken tegen. Van de romp van het schip tot de mast; alles is gekromd” licht Koen Haest, product developer bij FlexSol Solutions, toe. “De unieke technologie van FlexSol Solutions op het gebied van flexibele zonnecellen maakt het mogelijk om zonne-energie naadloos te integreren in schepen.

Maar ook het autonome laadstation dat wij in dit project voor vrachtwagens ontwikkeld hebben, is toepasbaar voor de scheepvaart. Zo kan een boothuis getransformeerd worden tot energiebron, waarmee elektrisch aangedreven schepen opgeladen worden” vult Haest aan. “Stel je voor: een elektrisch aangedreven voertuig dat geruisloos de haven binnen vaart en daar opgeladen wordt met de energie van de zon!”

26 keer bekeken

© 2019 Mobiel Erfgoed Centrum

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Bezoekadres: Westblaak 5C, 3012 KC Rotterdam

Postadres: Haringvliet 68, 3011 TG  Rotterdam

Contact: info@mobielerfgoedcentrum.nl